• Besökta evenemang
Logotyp

Våra evenemang 2016Trollhättans Trädgårdsförening

Klicka på bilden för att få upp större bild. Här kan det finnas fler bilder från evenemanget.

När du har fått upp den stora bilden kan du titta längst ner på sidan. Ser du små bildminiatyrer där, då finns det mer bilder. Du kan också lägga musen på den bilden som visas här på sidan. Då står det hur många bilder det finns till just det evenemanget. Mer information om hur galleriet fungerar finner du i "Webbhjälpen".

Julfest | 2016-12-07

Årets sista programpunkt var vår julfest som lockade 50 deltagare. Traditionsenligt var det ett luciatåg. Denna gången från Hjortmosseskolan.Efter det var det gröt och skinksmörgås.

Den hemliga gästen var Åsa Karlsson från Blomhuset, som visade både krukväxter, pynt och hur man gör buketter. En del av hennes alster lottades ut till stor glädje.

Som vanligt avslutning med tändning av Fredsljuset från Betlehem och stilla Natt.

Fröbytarkväll | 2016-11-23

Trädgårdsföreningen ordnade som omväxling fröbytarmöte. Mötet besöktes av tusentals....... fröer och några intresserade medlemmar som nyfiket gick runt och läste på kaffefilter, plastpåsar och hemmagjorda frökuvert för att hitta något som man inte redan hade i sin trädgård.

De minsta fröerna liknade mest ett fint pulver medan de största var grå valnöt som Roger hade med sig.
Den grå valnöten behöver stratifieras, det innebär att den ska ligga och mjukna till en tre månader så där i lite fuktig sand i kylskåpet så att fröets hormoner kommer igång och blir peppat för växt.

När vi kände oss nöjda med de nya fröer gick vi loss på fikat och samtalet löpte vidare om såmetoder och odling.

Belysning i Trädgården | 2016-11-08

Kraftigt snöoväder till trots kom det en skara intresserade för att lyssna på Magnus Vikanders föreläsning om konsten att belysa växter inne och ute i trädgården.
Vikander är ljusdesigner från Trollhättan och bl a haft uppdrag att belysa slussarna med omnejd i Trollhättan.

För att belysningen skall bli rätt är det viktigt att det är rätt ljus på rätt plats på rätt tid, menar Vikander. Armaturen skall med andra ord fylla sin plats där den sätts, höra till, och den skall kunna dimras och inte lysa jämt, då växterna också måste få lov att vila.

Det blir även lätt en ineffektiv belysning om man väljer fel lampa till sin armatur. Att tänka på vid belysning i trädgården är

Läs mer...
Det är enkelt med trädgård - eller vad vill växterna? | 2016-10-04

Susann Nilsson bjöd oss på en brinnande föreläsning om hur du odlar miljövänligt och naturenligt utan en massa köpta dyra specialprodukter.

24 personer var vi som fick rådet att använda naturens egna metoder för kretslopp för gödning, låt höstens löv ligga kvar över vintern. De dras ner i marken av maskarna. Då återvinns näringen på ett naturligt sätt. Vänta till våren med att klippa ner växterna. Då minskar risken för röta.

Lökväxter behöver få ha kvar sina blad tills de vissnat mer naturligt. Då utnyttjas all näring i bladen som behövs för att löken ska fortsätta blomma nästa år.

Var rädd om mikrolivet i jorden om du kalkar gräsmattan höjer du pH i marken och förstör för de små nyttodjuren som hittat sin livsmiljö som passar dem.

Du behöver inte lägga en massa pengar på specialjord. Det är onödigt med den anpassningen tyckte Susann. Numera är det

Läs mer...

Trollhättans Trädgårdsförening 70 år | 2016-09-07

Tiden går och vår trädgårdsförening är nu 70 år. Detta firades med pompa och ståt en kväll nu i september.

Ett sjuttiotal festklädda medlemmar deltog i dessa festligheter, som inleddes med lite mingel, tombola och tipspromenad medan Velanda orkester
underhöll med välkända melodier.
Alla bjöds sedan till bords för att njuta av delikat festlandgång och allsång ackompanjerad av vår talangfulla Britt-Marie Andersson.

Naturfotograf Håkan Nunstedt...



Läs mer...

Resa till två trädgårdar | 2016-08-28

Vi besökte först Katarina Olsson i Stora Mellby. Hon är trädgårdsmästare och designer. I hennes trädgård fanns mycket; grönsaker, buskar, träd, perenner en damm och ett orangeri. Katarina berättade om sin trädgård. Gå gärna in och kolla www.stmellbytragarddesign.se.

Därefter åkte vi till Håkan Sahl i Långared söder om sjön Anten. Håkan guidade oss genom sin fantastiska trädgård med många ovanliga träd och buskar. Han hade växter till försäljning och man kunde också köpa kaffe och våffla.

Trädgårdsvisning i Hjärtum hos Tomtens krukmakeri och trädgård | 2016-08-11

Torsdagen den 11 augusti samlades ett 25-tal medlemmar för ett trädgårdsbesök hos Tomtens keramik och trädgård. Vi som hade turen att få komma dit blev inspirerade av en härlig miljö i Hjärtum, där vi guidades av värdparet Mary och Eddie Lagergren.

NY Sommaravslutning | 2016-06-28

Trädgårdsvisning vid Önafors i Vänersborg Trollhättans trädgårdsföreningen firade säsongsavslutning den 28 juni med att få en visning av en privat trädgård i Önafors, Vänersborg. Det var Lena Blixö som har en ganska stor trädgård med ett öppet fält med sluttning ner mot vattnet i Lillån. Nyhet för i fjol var en vingård med 125 plantor som man nu hoppas i framtiden ger möjligheter att göra eget vin. Utöver detta fanns ett fantastiskt fint stenparti, flera fina och prunkande rosenplanteringar, mängder av olika perenner samt många ovanliga träd av alla de slag.

Läs mer...

Sommarresa till Marks kommun 2016 |2016-05-28

Trollhättans Trädgårdsförenings sommarresa gick i år till Marks Kommun. Annika Herdersson driver Furets Plantskola i Örby. Många växter fanns till försäljning!

Nästa stopp var Rydals Museum med maskiner från äldre tider bla spinnmaskiner. Där fanns även designtextilier utställda.
Efter lunch for vi åter till Rydal för att titta på paret Assarssons trädgård. Den var i sitt vackraste flor med tonvikt på azaleor.

Sista stoppet var Håkan Wallins trädgård utanför Mölnlycke. Han är trädgårdsmästare på Liseberg. Hans stora intresse är träd och buskar och trädgården är "En livsstil"! Där fanns stor damm med vattenfall, blommor i mängd och grönsakssängar.

Ett stort TACK till Programgruppen för utmärkt planering!


Peter Korns trädgård | 2016-04-12

Ta reda på vart växten kommer ifrån. Det var Peter Korns huvudsakliga budskap, när han i april gästade oss i Sjuntorp. Han menar att man måste anpassa jordmånen efter växtens ursprungsplats.

Tulpaner och andra lökar behöver t ex en torr sommar och växtplats för att orka blomma även året därpå. Det är därför som man på Botaniska Trädgården i Göteborg har ett tak över lökväxterna. Ökenväxter som annars är mycket svårplacerade kan därför med fördel planteras under tak i dräneringen till t ex. huset.

Andra tips var att göra en äng om man inte vill klippa gräs, att ogräsfrön inte gror så länge man inte rör om i jorden och att plantera växterna i sand, vilket håller mördarsniglarna borta.

Läs mer...

Årsmöte och sniglar | 2016-03-15

Om spanska skogssnigeln (mördarsnigeln)

Ted von Proschwitz började från början och berättade att de sniglar, som kommer först på våren är de unga sniglarna, som övervintrat ca 20 cm ner i marken. En snigel kan lägga ca 400 ägg under en säsong med 20 åt gången. Äggen utvecklas i 4 veckor och är sedan könsmogna efter ytterligare 4 veckor. Om våren och sommaren är torr dör många sniglar eftersom de vill ha fuktighet. Så en regnig maj ger en snigelsommar. Snigelsituationen i Sverige är att mördarsnigeln är vanlig och väletablerad. Man har hittat sniglar som övervintrat så långt norrut som Jokkmokk! Den har blivit vanligare i våra trädgårdar på grund av klimatförändringen och sedan 2007 har den också fått en ökad spridning i jordbruksmark.

Hur kan man förebygga snigelangrepp?




Läs mer...

Ett år i våra två trädgårdar och i plantskolan |2016-02-18

Första mötet för året samlade många deltagare, 50 st. Annika Herdersson med make Bo från Furets Plantskola i Kinna höll ett spännande föredrag. Plantskolan startades 1968 av Annikas svärfar 1968 och hon tog över 1986. Hon visade fantastiskt vackra bilder både från egna trädgårdar och från plantskolan. Där var bilder från tidig vår till sen höst, så vi fick mycket inspiration. På årets sommarresa kommer vi att besöka både trädgårdarna och plantskolan.

Läs mer...