• Besökta evenemang
Logotyp

Våra evenemang 2014Trollhättans Trädgårdsförening

Klicka på bilden för att få upp större bild. Här kan det finnas fler bilder från evenemanget.

När du har fått upp den stora bilden kan du titta längst ner på sidan. Ser du små bildminiatyrer där, då finns det mer bilder. Du kan också lägga musen på den bilden som visas här på sidan. Då står det hur många bilder det finns till just det evenemanget. Mer information om hur galleriet fungerar finner du i "Webbhjälpen".

Julfest | 2014-12-04

Årets traditionella julfest var en välbesökt tillställning med runt sextio deltagare. Festen inleddes som vanligt av barnkören Fiskarna som med stor inlevelse sjöng tänkvärda visor. Sedan var det dags för den efterlängtade julgröten och skinksmörgåsen som intogs med god aptit.
Britt-Marie Andersson och Agneta Torrestad bjöd sedan på mer vacker musik med piano och tvärflöjt.
Årets "hemliga gäst" var trädgårdsmästaren Jon Lans, Växtlaget, som berättade om växtväggar, som hans företag byggt sedan 1992. Han berättade att den första pionjären i att bygga växtväggar var en fransk botanist som byggde den första växtväggen 1986 i Tekniska museet i Paris.

Läs mer...

Äppeldag | 2014-10-19

Vi har besökt Fristorps Gård i Tunhem. Där finns ett musteri som Marianne Järpedal förevisade.
På grund av hälsovårdsföreskrifter, fick vi inte komma in i musteriet, men genom ett fönster kunde vi se hur maskinerna fungerade.
Tyvärr hade ingen några äpplen med sig, eftersom många äppelblommor frös i våras, så vi fick inte se maskinerna igång.
Det fanns själva äppelkrossen och sedan maskin för tappning av musten och när det gällde flaskor fanns en kapsylpåsättare. All förpackning var svensktillverkad. Utanför musteriet låg den gamla ladugården och där höll man på att renovera för att göra en försäljning och en servering

Läs mer...

Henrik Zetterlund från Botaniska Trädgården | 2014-10-15

Ett evenemang tillsammans med SjuntorpbygdensTrädgårdsföreningar.
Den kände botanisten Henrik Zetterlund från Botaniska Trädgården i Göteborg gästade här om dagen Trollhättan. Inför en mycket intresserad publik berättade han med stor inlevelse och vackra bilder bl a om sorghyacinter i Turkiet och jättesnödroppar i Kaukasus. Men många av bilderna kom också från Botaniska i Göteborg och hans "lilla" täppa på Kinnekulle. Han berättade om Lökängen på Botaniska som planterades 1987 inför ett jubileum och som fortfarande är mycket sevärd framför allt i april-maj.

Läs mer...

Allt om bin och biodling | 2014-08-18

Lennart Pettersson, ordförande i Trollhättans biodlarförening, berättade om hur det var att ha bin. Han berättade om livet i kupan från våren, då drottningen börjar producera nya bin till säsongens avslutning där de bin, som finns kvar får vintermat i form av sockervatten. Den stora nyttan med bin, nämligen pollinering av växter var också något han talade om.

Lennart har hållit på i många år och han berättade om hur han fått telefonsamtal om svärmande bin och hur han hade samlat ihop dem. Någon gång hade det inte varit bin utan getingar, som samlats och då kunde han inte göra något åt svärmen. Han fick många frågor om bl.a. varroa, en parasitsjukdom. Efter föredraget sålde Lennart honung, som han tagit med och den gick åt som ”smör”.

Ecorelief | 2014-08-30

I helgen gjorde vi ett besök hos Anders Solvarm med familj i Sikhall, Brålanda.
Han tar emot 40 personer i varje visning och från oss var det 32 personer. Inte dåligt. Efter många kurvor på Sikhallsvägen kom vi fram till deras hus som låg alldeles innan badplatsen.
Familjen har ett energibesparande naturhus och i deras fall innebär det att de har byggt ett timmerhus och runt omkring ett växthus. Anders Solvarm har själv byggt alltsammans och det var verkligen en imponerade anläggning.

Läs mer...

Vingaland, stadsodling i Arvidstorp | 2014-08-12

Vi var 35-40 personer som besökte Vingaland, en ekonomisk förening som startades den 4 april 2011. Trots ihållande regn strax innan, så sken solen över oss när Mikael Rokvist berättade om verksamheten och de principer som gäller vid odling med permakultur. Vid permakultur gäller en helhetssyn så att odlandet blir livskraftigt och hållbart och funktionellt. De etiska reglerna avser omsorgen om jorden och människan samt en rättvis fördelning.
Det finns naturligtvis massor att skriva om permakultur och odling på indianvis, men detta är bara ett kort referat av vad vi fick höra och se under kvällen.

Läs mer...

Sommaravslutning Hunneberg | 2014-06-12

Med sol och starka vindar hade vi vårt sista evenemang för våren med en kultur- och trädgårdsvandring från Tunhems kyrka genom Floget. Vandringen började med att den kunnige guiden Harry Persson från Tunhems Hembygdsförening berättade om Tunhems kyrka och även prästen Adolf Kloo, som ligger begravd där.
Efter kyrkogården låg den första prunkande trädgården, som tillhörde familjen Sandberg.
Hela trädgården stod i full blom och var verkligen en sevärdhet.

Läs mer...

Vårresa till Kinnekulle | 2014-05-31

Årets bussresa gick denna gång till Kinnekulle. Men först gjordes ett stopp vid den populära Lidens handelsträdgård där många fina inköp kunde göras.
Resan fortsatte sedan upp mot Kinnekulle till Österplana Hed, ett örtrikt område, där våra kunniga botanister Anders och Karin Bohlin på ett föredömligt sätt förevisade alla ovanliga arter som växer där, allt från från kanelrosor och guckoskor till oansenliga men sällsynta små söta örter. Efter denna vandring bland alla örter intogs välförkänt med god aptit lunchbuffé på Kinnekullegården.

Läs mer...

Växtmarknad Granngården | 2014-05-30

Årets växtmarknad på Överby utanför Granngården blev mycket lyckad eftersom det var ovanligt många växter skänkta av föreningens medlemmar.
Det gällde att vara ute i tid, de mest ovanliga växterna såldes strax efter öppnandet klockan 10. Men en hel del växter fanns kvar även vid stängningsdags trots att många köpglada kunder hade besökt försäljningen. Kanske det fina vädret gjorde att många hade sökt sig till Granngården.
Växterna, de som är kvar finns till försäljning på Lunneberg den 8 juni.

Länsförbundets stämma | 2014-04-23

Årets stämma för länsförbundet Älvsborg hade stor uppslutning från de lokala föreningarna, där medlemmar från Åmål, Brålanda, Vänersborg, Vårgårda, Alingsås, Trollhättan och Herrljunga trädgårdsföreningarna deltog. Flera omval gjordes av sittande ledamöter bl.a omvaldes ordförande Anders Bohlin, sekreterare Git Carlberg, kassör Kjell Sjöberg och ledamot Lars Karlsson. Till ny ledamot invaldes Bertil Larsson från Dals Rostock och ny suppleant Britta Karlsson Alingsås.
Avgående ledamot Anki Plate-Björsson och suppleant Monika Karlsson avtackades med en varsin blomma.

Läs mer...

Bland rhododendron och blodiglar | 2014-04-01

När rhododendronexperten Bengt Carlsson från Klöva i Strömstad kom till Trollhättan för att föreläsa om sin fantastiska botaniska expedition i Yunnans berg i Kina drog det fulla hus. Under intensiva timmar tog han med publiken på en spännande resa genom växtlighet och blodiglar upp längs bergen på slingriga hala stigar med tvärbranta stup ända upp till 4000 meter över havet. Man kunde via fantastiska bilder bevittna en mångfald av rhododendron som växte överallt, även på de mest otillgängliga ställen, och gentiana och primula mm som fanns i hundratals arter.

Läs mer...

Årsmöte | 2014- 03-11

Vårt årsmöte började med en tyst minut för att hedra vice ordförande Rune Höög. Han hade varit med i styrelsen ungefär 10 år och varit vice ordförande i knappt hälften.
Efter uppläsning av verksamhetsberättelse, kassarapport och revisionsberättelse fick den gamla styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året.
Valen till styrelsen:
Mariana Ceder omvaldes som ordförande. Det blev omval av två styrelseledamöter, nämligen Stig Sundberg och Kjell Sjöberg och nyval av Inga-Lisa Carlesson. Som suppleanter valdes Brith Nordquist och Ammi Asplund. Båda var nyval.


Läs mer...

Att bygga ett växthus | 2014-02-13

Årets första föreläsning hölls av Camilla Phersson, Vuxenskolan. Hon berättade och visade bilder med stor entusiasm om vägen till att bygga ett eget stort växthus från grunden och alla med- och motgångar som kan komma på vägen. Vidare beskrev hon hur hon testat sig fram och löst problem som uppstod. Ämnet växthus var oväntat populärt och lockade ett femtiotal intresserade i blandade åldrar. En gemensam diskussion hölls sedan om hur ett växthus skall skötas och andra matnyttiga tips. Som vanligt avslutades kvällen med det populära växtlotteriet.