• Besökta evenemang
Logotyp

Våra evenemang 2013Trollhättans Trädgårdsförening

Klicka på bilden för att få upp större bild. Här kan det finnas fler bilder från evenemanget.

När du har fått upp den stora bilden kan du titta längst ner på sidan. Ser du små bildminiatyrer där, då finns det mer bilder. Du kan också lägga musen på den bilden som visas här på sidan. Då står det hur många bilder det finns till just det evenemanget. Mer information om hur galleriet fungerar finner du i "Webbhjälpen".

Julfest | 2013-12-05

Årets julfest fick stor uppslutning av föreningens medlemmar som inleddes med Luciatåg och fin julmusik med den duktiga barnkören Fiskarna. Dessa avlöstes sedan av suveräna Agneta Torrestad, tvärflöjt och Britt-Marie Andersson, piano, som under kvällen bjöd på fin musik och ackompanjemang till medlemmarnas julsånger.
Julgröten och skinksmörgåsen intogs med god aptit, ett välfyllt lotteribord där få gick hem lottlösa presenterades.
Hedersmedlemmen Olof Lext bjöd på en intressant föreläsning om vad man använde trädgården till förr i tiden och hur Trollhättans Trädgårdsförening bildades.
Julfesten avslutades traditionellet med Betlehemslågan med önskan om fred.

De mest gångbara perennerna, Ann-Catrin Thor | 2013-11-13

Så här i höstens mörkaste tid kan våren kännas väldigt avlägsen. Trots detta lockades ett mycket stort antal trädgårdsintresserade från Trollhättan med omnejd till trädgårdsföreningens största evenemang för i år.
Trädgårdsföreningarna i Sjuntorp och Trollhättan hade tillsammans bjudit in Ann-Carin Thor, känd trädgårdsrådgivaren bl.a från Lotta Brome’s radioprogram.
Thor fångade snabbt publiken med sin stora entusiasm och kunskap om hur man skapar en hållbar perennrabatt.

Läs mer...

Höstmys med Ann Ronnede | 2013-10-09

Ann Ronnede från Hjärtum är en skicklig konstnär och håller på med många olika saker. Hon målar, väver, har en vacker trädgård med växthus, jordkällare och många hönor bland annat. Hon berättade om hur man komponerar buketter och bordsdekorationer av det som nu finns i trädgården. Det viktigaste när man ska sätta samman saker är att det finns kontraster mellan de olika föremålen. Det gäller om man ska sätta ihop en bukett, tillverka en bordsdekoration, göra ett stilleben eller något annat som ska vara vackert att se på. Det kan vara runda och vassa föremål, mjukt och hårt eller bland färgerna; rött och grönt eller blått och gult.
Läs mer...

Bertil Larsson | 2013-09-25

Den mycket kunnige Bertil Larsson från Dals Rostock, drog en mycket stor publik när han talade om och visade bilder om hur man sår växter och även tar sticklingar. Att Bertil är mycket kunnig bevisas av att han har hand om Trädgårdsamatörernas frölistor i Sverige. Varför sår man istället för att köpa "färdiga" växter?
Fördelar är att man får många plantor, ibland för många, och man får även andra variationer av växterna. Dessutom är det billigt med frön, speciellt om man samlar dem själv. Ett tips om man har små frön att så, är att blanda fröna med lite sand. Då går det lättare att så.

Läs mer...

Trädgårdsvandring i Torsered | 2013-08-13

Trollhättans Trädgårdsförening bjöd på en mycket välbesökt trädgårdsvandring i Torsered.
I fullt solsken besöktes först Kvarnkasens koloniträdgård där man kunde beundra resultatet av stor odlarglädje. Besökarna visades runt av koloniträdgårdens odlare som med stor kunskap och engagemang berättade om sina växter.
Vi besökte också Britt-Marie Andersson på Hagmarksgatan. Ett mångfald av dahlior, flox, skogsklematis och riddarsporrar stod i full blom under praktfulla barrväxter och träd. Fulladdade av energi och nya odlarideer avslutades evenemanget med fika i den nästa 1200 m² stora vackra trädgården.

Forngården, Trollhättan | 2013-06-18

Betty Back (Karin Bohlin) guidade runt i alla hus och berättade mycket initierat om hur det sett ut och vem som bott där tidigare. Hon berättade också om den gamla klockstapeln från kyrkan i Fors, som fortfarande har klockarna kvar. De används vid till exempel bröllop och även på nyårsafton. Gravröset från bronsåldern på höjden fick sin historia och även de gamla stockarna, som låg under tak. Örtagården var naturligtvis intressant att inspektera och även de andra gamla växterna runt stugorna. Turen avslutades i det gamla muséet där det verkligen fanns "allt" att se. Karin och Fornminnesföreningen tackades med en gammaldags nyponros, som ska planteras vid någon av stugorna.

Sommarresa till Orust och Tjörn | 2013-06-01

Vår årliga sommarresa som i år gick till Orust och Tjörn. Vi började med en fantastisk rundvandring på Morlanda Säteri där Berit Thorburn guidade oss rung i en och en halv timma. Hon berättade mycket hur det hade varit förut och vad hon hade hittat när hon grävt i jorden. Vi tittade också på de japanska körsbärsträden som finns med i Hemträdgården 3/2013 på sidan 53. Det var mycket intressant att få höra om säteriets historia speciellt när det gällde växter.
Läs mer...

Två trädgårdsvisningar i Slätterna | 2013-05-22

Trollhättans Trädgårdsförening arrangerade trädgårdsvisning i två helt olika trädgårdar i Slätterna, Trollhättan. Den första, hos Christina Carlsson, är en naturtomt med berg, många sorters perenner och ett växthus. Medan den andra trädgården hos Roger Patriksson har en mer parkliknande karaktär med många ovanliga träd, buskar och perenner samt en damm. Då det endast är ca 800 m mellan dessa trädgårdar kunde man gemensamt vandra emellan och samtidigt njuta av den kuperade och natursköna omgivningen med vattenfall och många gamla ekar. Trädgårdsvisningen hade god tur med vädret och ett trettiotal besökare slöt upp.

Växtmarknad på Granngården, Överby | 2013-05-10

Årets traditionella växtmarknad utanför Granngården på Överby var välbesökt i det fina vårvädret. Trots den kalla våren och den försenade växtligheten kunde föreningens medlemmar erbjuda en mångfald av växtsorter till försäljning, allt från tomatplanta till buskar. För övrigt kunde man även köpa hembakat, fågelbad, cementgjutna krukor och andra praktiska redskap för trädgården.

Älvsborg Trädgårdsförbund | 2013-04-17

Älvsborg Trädgårdsförbund hade i år sitt årsmöte i Trollhättan. Detta förbund innefattar alla föreningar inom huvudorganisationen Svensk Trädgård i Älvsborg. Efter förhandlingarna fick deltagarna lyssna till den kände radioprofilen Jan Uddén, som med fantastiska bilder visade vilka besökare man kan få i sin trädgård under ett år. Fina närbilder på fåglar, insekter och däggdjur m.fl. beskrev den stora djurfaunan som faktiskt kan finnas i en trädgård. Jan Uddén kunde också ge exempel på växter som är populära bland fjärilar, som t.ex. Rosenflockel, Kungsmynta, Röd solhatt och Budleja.

Alpina växter från Europa | 2013-04-03

I april hade föreningen besök av Anita Stridvall, som visade bilder och berättade om växter från Pontiska bergen till Pyreneerna och spanska berg. Hon berättade, att den bästa tiden att studera alpväxter är mellan 15 juni och 20 juli. Många av växterna, som visades, kan ses i våra trädgårdar som Stachys grandiflora, praktbetonika, som växer vild i Turkiet, Kaukasus och norra Iran. Vidare Geranium platypetalum, kaukasisk näva, som man kan finna i Armenien, Iran, Turkiet och Georgien.
Läs mer...

Vinterfåglar vid fågelbordet | 2013-02-07

I vårvintertider har småfåglarna fortfarande svårt att hitta mat själva och kommer därför gärna till uppsatta fröautomater och liknande. Men det finns en hel del att tänka på. Lars-Erik Thim och Bernt Björk från Trollhättans Naturskyddsförening berättade i torsdags om principer vid fågelmatning vid Trollhättans Trädgårdsförenings första föredrag för i år. Man kan i princip mata fåglar året om, men det rekommenderas i huvudsak mellan höst och vår. Ju tidigare man börjar mata, desto större chans att fåglarna väljer ”ditt” ställe framför ett annat.