Liten webbhjälp

Ny webbsida

Ja, då har föreningen fått en ny layout på webbsidan. Förutom information finner du även en hel del bilder som förhoppningsvis kommer ge många härliga minnen. Här är en liten hjälp som ger lite information om hur vissa sidor/funktioner är uppbyggda. Webbsidan är inte optimerad för iPads & Smartphones typ iPhone och Android.


Plustecken för hjälp Ser du ett plustecken på sidan, klicka på det, det innerhåller information som kanske kan hjälpa dig på den sidan du är på. Informationen skiljer sig beroende på vilken sida du är på.


Datumvisaren som finns på startsidan samt "Program" är klickbar. Klickar du kommer du till en kalender där viktiga datum för föreningens aktiviteter är utmärkta.


Det absolut enklaste sättet att förklara sidan är egentligen: Klicka! För musen över text, bilder, loggor m.m allt som blir en hand är klickbart. Ser texten ut så här och om du för musen över så ändras färgen (oftast röd) och pilen blir en hand då är det en länk som leder till något. Målet är att alla bilder ska kunna ses i större format och att de adresser som anges, oavsett om det är text eller en bild (logga), ska leda till en webbsida. Ibland, inte alltid, får du även upp ett litet så kallat "tooltips" när du för musen över en länk, eller bild. Testa här!


Webbläsare

De flesta av er vet säkert vad man menar när man säger "Internet Explorer" men ganska många har ingen aning om vad man pratar om när man säger "webbläsare".

Webbläsare är ett program som möjliggör att kunna hämta information via nätet. Internet Explorer, förkortas ofta "IE", är en webbläsare men bara en av flera olika aktörer. De flesta av oss har PC och i den finns alltid "IE" och vi har av gammal vana använt den.


Tyvärr hänger inte "IE" med speciellt bra i utvecklingen idag så från att ha varit den webbläsare som har haft flest användare så är den idag omsprungen av andra bättre webbläsare. (se statistik) Använder du "Internet Explorer rekommenderar jag dig starkt att byta till en annan webbläsare. Jag ska försöka lotsa dig genom att namnge de som är bättre. Jag rekommenderar starkt att ni ska ladda hem "Chrome" då kommer även den som har operativsystemet "XP" att se webbsidan som den är tänkt att se ut och fungera. Chrome är framtagen av sökmotoren Google och idag är den förutom att vara en bra och snabb webbläsare också en av de som har hög säkerhet på webben. På nästa flik finns nedladdningslänkar till de olika webbläsarna.

Olika webbläsare

Klicka på bild eller namnet så kommer du till programmets nedladdningssida. Har du "XP" har du högst Internet Explorer 8, rekommenderas starkt att du tar hem Chrome.
Du som har "Vista" eller "Windows 7" installerad kommer att få frågan om du verkligen vill utföra handlingen. Medge att det är OK. Tips! - Se till att din webbläsare har senaste versionen.


Chrome Chrome Googles egen webbläsare Rekommenderas starkt. Enkel att installera.
Firefox Firefox En bra webbläsare. Tyvärr följer det med program i installationen.
Opera Opera En bra webbläsare  
Safari Safari Bra webbläsare Apple - Mac's egen webbläsare
Internet Explorer Internet Explorer Rekommenderas inte Sämst idag på att visa och hantera en webbsida

Besök gärna denna sida, den talar om vad du använder för webbläsare nu och förklarar vad en webbläsare är. Vad är en webbläsare. Vill du ha hjälp, maila "Webbsidan".

Bildgalleriet

Du finner 2 olika typer av bildgalleri. På första sidan kommer det att ligga en så kallad "Slider", ett bildspel med utvalda bilder. Det är mest till för att njuta med ögat. Galleriet kommer försöka följa årstiderna.
Vill du se vilka som har tagit de olika bilderna klickar du på "Fotografer" uppe i listen.


Det andra galleriet, "föreningsgalleriet" är från föreningens resor och evenemang. Klicka på det årtal du vill se bilder ifrån.

I föreningsgalleriet kan du välja att bara klicka på en bildminiatyr och se bilden, eller så kan du börja på bild 1 och sedan titta igenom hela galleriet. Du kan använda dig av ett flertal olika sätt för att navigera. Alla sätten förutsätter att du har klickat på en miniatyr och ser den stora bilden. 1. Du lägger muspekaren på bilden och klickar på höger eller vänster pil som syns på bilden. 2. Använd piltangenterna på tangentbordet. Du kan använda alla håll, upp/ner, höger/vänster. 3. Lägg muspekaren på bilden vid bildtexten och scrolla med mushjulet genom bilderna (viktigt att muspekaren ligger på bilden). Vill du gå ur bildspelet klickar du antingen på krysset eller utanför bilden. Testa dig fram.

Expanderbara boxar

På sidan "Program" samt "Tips & Råd" ligger varje programpunkt/ämne i en egen expanderbar textbox. Anledningen till detta är att du inte ska behöva skrolla så mycket på sidan. Jag ska försöka få till så att informationen till nästa träff/evenemang på sidan "Program" har en textbox som är öppen. Just nu är alla textboxar stängda. De öppnas genom att man klickar på den list man vill komma åt information om, när du läst färdigt får du stänga manuellt om du ska öppna flera textboxar och inte vill skrolla. Klicka på listen för att öppna och klicka på listen igen för att stänga.

Meddela om fel på sidan och kom gärna med förslag

Upptäcker du att något inte verkar stämma eller helt enkelt inte fungerar, då är vi tacksamma om vi får information om det. Gå till "Kontakt" och markera i "Mottagare" att det är "Webbsidan" mailet ska till, eller klicka här. Vår strävan är att allt ska fungera och vara uppdaterat. Har du förslag på något som du tycker borde finnas på webbsidan, meddela oss gärna. Är det genomförbart så kommer vi säkert att se till att det finns på sidan.

Webbläsare, skärm & bredband


Det finns några saker som avgör hur webbsidan kommer att se ut och uppföra sig i just din dator. Webbläsare, skärmen på din dator och bredbandsuppkoppling.
1. Webbläsaren - Det kan aldrig upprepas nog så mycket, läs gärna flikarna "Webbläsare" och "Ladda ner". Jag rekommenderar starkt "Chrome".
2. Skärmen - Dina färginställningar på skärmen avgör hur färgerna på webbsidan ser ut. Du kan själv justera dina färger. Fabriksinställningen är oftast inte den optimala.
3. Bredbandsuppkoppling - Hur snabbt ditt bredband är avgör hur snabbt sidan laddas. Har man ett långsamt bredband då går allting långsammare på skärmen. Det tar längre tid att ladda ner och när det gäller bilder blir det ofta kännbart. Bilderna på webbsidan är optimerade för att visas på webben men har du ett långsamt bredband kommer det ta lite längre tid för varje bild att laddas.
4. Webbhistorik - I din webbläsare kan man gå in i inställningar och rensa sin webbhistorik. Det är en rätt viktig detalj när man har dator. Rensar man inte historiken i sin webbläsare får man med tiden en ganska slö dator överlag.