• Besökta evenemang
Logotyp

Våra evenemang 2018Trollhättans Trädgårdsförening

Klicka på bilden för att få upp större bild. Här kan det finnas fler bilder från evenemanget.

När du har fått upp den stora bilden kan du titta längst ner på sidan. Ser du små bildminiatyrer där, då finns det mer bilder. Du kan också lägga musen på den bilden som visas här på sidan. Då står det hur många bilder det finns till just det evenemanget. Mer information om hur galleriet fungerar finner du i "Webbhjälpen".

Årsmöte och info om invasiva arter | 2018-03-15

Trollhättans Trädgårdsförening höll sitt årsmöte den 15 mars 2018 med ett trettiotal medlemmar.

Ordförande Mariana Ceder hälsade välkommen och lämnade över till Anders Bohlin som fortsatte förhandlingarna. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Vår nya ordförande blir Roger Wiklund. Bengt-Erik Mårtensson invaldes som ny ledamot och Ammii Asplund som ny suppleant. Mariana Ceder, Stig Sundberg och Bengt Leonardsson avtackades med vackra blommor.

Vi fick därefter ett mycket intressant föredrag av Anders Bohlin om "Invasiva djur och växter"! Minken ligger i topp bland djuren, kanadagåsen bland fåglar och regnbågslaxen bland fiskar! I växtriket finns många arter som parkslide, jättebjörnloka och lupin! Mötet avslutades med växtlotteri.

Pionernas underbara värld | 2018-04-15

Lena Liljestrand från Mariestad var hos oss och visade bilder och lärde oss ”allt om pioner”. Hon är ordförande i Svenska Pionsällskapet. Vi har tyvärr inte fått någon berättelse från träffen.

Trädgårdsbesök i Vänersborg | 2018-05-17

Torsdagen den 17 maj var ett tjugotal medlemmar i Trollhättans Trädgårdsförening på besök hos Haide och Thomas Mellgren i Vänersborg. På en ca 1100 m2 villatomt har de skapat en trädgård där man kan vandra från det ena rummet till det andra, med känslan av att befinna sig i en egen värld.

Det finns förvånansvärt många träd, såsom bl a aplar, guldalm, guldlönn, pelarblodbok och vitstammig björk. Där finns också surjordspartier med rhododendron, många olika barrväxter och ljung, samt alpina miljöer med vackra kuddar av nejlikor och väldoftande och färgglad daphne.

Läs mer...
Bussresa till Bohuslän och Orust | 2018-05-26

Trollhättans Trädgårdsförening har varit ute på sin traditionella vårresa med buss. Första stoppet var hos Mikael Zvorc utanför Kode. Den f.d. elektrikern hade sedan 1995 anlagt en trädgård fylld med olika arter av rododendron och även pioner. Han odlade fram egna korsningar av rododendron, som han sedan sålde. Även Botaniska Trädgården i Göteborg fick hjälp med sticklingar. En vacker trädgård med både vatten och fiskar och som han fortfarande utvidgar.

Harthills Trädgårdar vid Jörlanda var nästa ställe. Men där var det inköp av växter och olika trädgårdsartiklar. På vägen dit blev bussen lite försenad eftersom det pågick en cykeltävling på vägen.

Läs mer...
Trädgårdsbesök i Sjuntorp | 2018-06-14

Trollhättans trädgårdsförening firade sin våravslutning med ett besök i en trädgård i Sjuntorp. Vi gästade Monica Johansson som i sin trädgård har fokuserat på att samla kaktusar, fetbladsväxter och olika sorters liljor. Monica har en kaktusplantering där kaktusarna till och med övervintrar utomhus. För att inte drabbas av röta under vintern krävs det att de står i torrt mark då kan de klara 20 minusgrader. På vintern monteras därför ett tak över planteringen. Det fanns en stor mängd växter som odlades i krukor vilket kräver mycket passning när det varit så varmt som senaste tiden. Under vintern behöver många växter stå inomhus eller i växthus. Vårsäsongen avslutades med medhavd fika i växthuset medan det kom ett försiktigt regn som vi tackar för med värme.

Läs mer...

Besök i Stora Boda, Upphärad hos Birgitta och Jonny Hed | 2018-08-15

Trollhättans trädgårdsförening inledde höstens aktiviteter med att ca 40 personer besökte Birgitta och Jonny Heds trädgård utanför Upphärad. Växterna verkar vara Birgittas skötebarn medan Jonny som är stenläggare hade jobbat fram vackra böljande stenmurar, kanter och dammar med murade väggar. Av gamla fönster och dörrar har de skapat flera små växthusodlingar. Favoriten blev ett härligt tomat och gurkväxthus med murade odlingsbäddar och sittplatser. I mitten fanns en rund odlingsbädd med gurkor som hängde vackert längs en stabil stång i taket. Trädgården hade många sittplatser av olika karaktär runt om i trädgården där man kunde sitta och betrakta de fina planteringarna och olika trädgårdsutsmyckningarna som förstärker känslan av trivsel och harmoni.

Kyrkogårdsvandring på Håjums begravningsplats | 2018-08-30

En tidig höstkväll samlades ett trettiotal intresserade på Håjums begravningsplats för att delta i en kyrkogårdsvandring förevisad av kyrkogårdschef Roger Patriksson. Patriksson introducerade åhörarna i kyrkogårdens historia, som officiellt blev en begravningsplats 1913 och numer bildar Trollhättans pastorat, men redan 1838 registrerades den första gravsättningen på Götalundens begravningsplats.
Detta var ett resultat av koleraepidemin, fortsätter Patriksson, som menar att Gärdhem på den tiden hade en mer central roll och var mer bebyggd än Trollhättan. När koleran kom ville människorna som då bodde i Gärdhem därför att de avlidna koleradrabbade skulle begravas så långt bort som möjligt, därför valdes Håjum.

Läs mer...Växter som trivs i vår trädgård | 2018-09-12

Trollhättans Trädgårdsförening höll sitt första inomhusmöte för hösten onsdag den 12 september. Det var ca 40 förväntansfulla åhörare. Karin Olsson från Marum, Skara berättade och visade bilder från sin fantastiska trädgård. Vi var på besök 2009! Vi fick se nya rabatter med roliga namn: Bananrabatten, Hästskorabatten och "begagnat taktegelrabatten"! Magnifikt! Karins favoriter är dagliljor, iris och solhattar, som hon har 90 olika sorter av! Många dagliljor inköps från USA. Bara att gräva ner och njuta! Maken, som är en "grävling" enl Karin älskar hostor av alla de slag - de trivs både i sol och skugga! Där finns också vackra barrträd. År 2020 kommer det att finnas nya rhododendron i massor till "öppen trädgård" 6/6 2019. En mycket givande afton, som avslutades med ett frukt- och växtlotteri.

Äpplets dag - besök i Jonslund | 2018-09-28

Vi besökte Roland Olander i hans egen äppelodling i Jonslund. Roland odlar äpplen ekologiskt och har ungefär 1300 träd och över 100 sorter i sin odling.
Under besöket guidade han oss runt och svarade på våra frågor. Vi hade med eget fika.

Vårlökar |2018-10-18

Trollhättans Trädgårdsförening hade i samarbete med Sjuntorpsbygdens Trädgårdsförening ett välbesökt föredrag den 18 okt. Trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma, som kommer från Nederländerna talade och visade fantastiska bilder från "hela världen". Han arbetade i Botaniska i 17 år där han var med och anlade klippträdgården med sina "rara" växter. Alla lökar vill ha sommartorka. Det är ingen skillnad om löken ligger upp och ner enl Gerben. De blommar samtidigt ändå. Om man frösår får man vänta länge! Holland är Världens odlare! Han har gjort många resor runt om i världen för att samla in fröer och plantor. Han "basar" numera på Råda Säteri, varifrån han visade gigantiska och vackra lökplanteringar. Kvällen avslutades med växtlotteri.

Trädgårdsprat med Peter Hilton|2018-11-14

Trollhättan trädgårdsförening gästades under onsdagen av Peter Hilton från Nisses Växter i Uddevalla som berättade om och visade bilder på olika designträdgårdar.

Det är delar av parker eller trädgårdar som ges en viss stil, t.ex. japansk stilren och strikt, eller formklippta buskar och träd, eller kanske en ljungträdgård där det finns ca tusen olika ljungsorter att välja på.

Det är lätt att bygga rum med hjälp av

Läs mer...