• Program
Logotyp

Program 2020Anmälningar till:

Kontaktinformation

Roger Wiklund 0707-22 37 59 eller
Ammii Asplund 0704-39 36 89
Eller anmälan via e-post: anmalan@trollhattanstradgardsforening.se
Tyvärr fungerar det inte att skicka vare sig anmälan eller andra meddelanden via formulär här på hemsidan. Vi vet för närvarande inte varför och hur vi ska åtgärda det.hälsningar Webbredaktören Britt-Mari Karlsson 2019-12-29

Programpunkter

Nedan följer programpunkter för alla aktiviteter.
Boka in i kalendern och följ med oss på evenemang och utflykter!
OBSERVERA Vi har bytt lokal tillbaka till Trollhättans Missionskyrka för våra inomhusprogram! Adressen är Klintvägen 4, Trollhättan.

*Program i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan
KALENDER

Info

Våra inomhusprogram har vi i Trollhättans Missionskyrka, Klintvägen 4 i Trollhättan. Karta
För medlem kostar det 60 kr per gång och för icke-medlem kostar det 80 kr. I priset ingår kaffe med bröd.

Varje gång vi träffas inne har vi lotterier. Vi tar tacksamt emot vinster till lotterierna.

FRÖBYTE Vi planerar att ha ett nytt fröbytarmöte till hösten. Samla fröer!!! Ett tips, lägg de mogna fröerna i ett kaffefilter, vik ihop, skriv växtens namn och lägg dem i kylskåpet.


Här finner du information om våra aktiviteter. Klicka på den aktivitet du vill få mer information om.
Du behöver endast anmäla ditt deltagande där det står angivet.
Programbladet nedan till vänster kan du öppna om du vill se alla aktiviteter på ett uppslag. Du kan också ladda ner foldern till datorn.Torsdag 13 februari kl. 18:30
Växtval och design *

Plats:Missionskyrkan, Klintvägen 4 Thn.

Karin Hwit från Pixbo ger oss sina personliga tankar kring hur man genom växtval och design kan skapa en artrik trädgård med rikare djurliv. Karin startade företaget Hwits Trädgård 2009. Hon är utbildad trädgårdsmästare med flerårig erfarenhet från design, anläggning, odling och projektledning både i offentliga miljöer och privata trädgårdar. Sedan 2016 arbetar hon som samordnare för Växtrum i Lerums kommun, där hon är ansvarig för planering och anläggning av växtrumsplatserna. Läs mer om detta på hemsidan för växtrum i Lerum.

19 februari 2020 kl. 19-21.30. OBS ändrat datum
Ulricehamns trädgårdsför. får besök av John Taylor

Plats:Folkets hus,Nygatan 24, ULRICEHAMN

Vi vill passa på att tipsa om Ulricehamns Trädgårdsförenings arrangemang i februari då John Taylor kommer dit och pratar om vackrare trädgård. Entréavgift 225 kronor inklusive snittar och bubblande dryck.
FÖRANMÄLAN KRÄVS.
Observera ändrat datum från 20 febr till 19 febr.

Vill du samåka, hör med Roger Viklund eller Christina Carlsson i Styrelsen. Det är åtminstone en bil som ska åka.

Pdf med Inbjudan till Ulricehamns föreläsning av John Taylor om Vackrare trädgård.

Torsdag 12 mars 2020 kl. 18.30
UPPSKJUTET pga Corona...Årsmöte o Peter Birkenmeier *

Plats: Missionskyrkan, Klintvägen 4 Thn

Efter årsmötesförhandlingar kommer Peter Birkenmeier att hålla föredrag om ekologisk grönsaksodling. Peter växte upp på en liten gård nära Heidelberg i Tyskland. Efter ett år som volontärarbetare i den peruanska regnskogen utbildade han sig som socialpedagog i Tyskland.
I mer än 10 år samordnade Peter olika utvecklingsprojekt i den peruanska Amazonas. Syftet med projektet var att stärka regnskogsbefolkningen med ekologisk hållbar odling och kulturella kurser, främst i deras självförsörjning. Efter Amazonas kom han med sin familj till Sverige och fortsatte att utbilda sig till humanekolog.
Han arbetar nu sedan många år på Vårviks Gård som arbetsledare huvudsakligen i området ekologisk kunskap i praktik och teori. Han skrev 2017 en bok: Vårviks Gård en ekologisk inriktad oas. Peter har med sig sin kompis Bernt Björk, känd från Naturskyddsföreningen.

Tisdag 14 april kl. 18:30
INSTÄLLT pga Corona..Rhododendron *

Plats: Kyrkans hus, Sjuntorp
Samling för avfärd kl.18:00 från ishallens parkering

Bengt Karlsson, amatörbotaniker och rhododendronkännare håller föredrag för oss. Han har med sig rhododendronplantor till försäljning. Ett samarbete med Sjuntorpsbygdens trädgårdsförening.
Bengt var hos oss i Trollhättan 2014 och höll föredraget Bland rhododendron och minoritetsfolk i Yunnans berg i Kina. På vår bussresa 2015 besökte vi hans skogsträdgård med massor av rhododendron vid Idefjorden nära Strömstad.

Söndag 3 maj 2020 kl. 10:00-15:00
Handla med rabatt hos Nisses växter

Plats: Nisses Växter, Uddevalla
Ingen samåkning arrangeras av föreningen

Denna dag får vi 20 % rabatt på alla fleråriga utomhusväxter. På jord och gödsel är det 10 % som vanligt.Visa medlemskort.

Nisses meddelar på sin hemsida att de har hemleverans för alla som inte har möjlighet att komma till butiken.
De kör ut i hela Uddevalla kommun och kan också ordna leverans till Trollhättan och Vänersborg. Hemleverans bokas via mail : info@nissesvaxter.se eller telefon 0522 63 24 00.
Nisses har fattat beslutet att inte ta emot kontanter. Detta är en tillfällig åtgärd tillsvidare i samband med corona-viruset. De tar emot SWISH och kort. Tillhör du äldre eller riskgrupp - kolla upp - Nisses har haft öppet tidigare klockslag för riskgrupper o äldre.

Söndag 10 maj 2020 kl.13:00-15:00
INSTÄLLT pga Corona..Växtmarknad

Plats: Hembygdsgården, Sjuntorp

INSTÄLLT pga Corona..Sjuntorpsbygdens trädgårdsförening har en växtmarknad där vi är välkomna att delta. Du får kostnadsfritt låna ett bord, men ta med vaxduk för att täcka bordet. Om du inte vill sälja växter kan du komma och köpa.

Tisdag 12 maj 2020 kl.17:30
KANSKE INSTÄLLT Guidad visning på Vårviks Gård *

Plats:Vårviks Gård, Trollhättan
karta hitta till vårvik

Vi är välkomna till Vårviks Gård där tillämpas täckodling för att återskapa bördig jord. Peter Birkenmeier delar med sig av sin gedigna kunskap av ekologisk grönsaksodling.

Lördag 30 maj 2020 kl. 8.00, (anmälan 23 maj)
INSTÄLLT/UPPSKJUTET pga Corona..Bussresa till Södra Älvsborg *

Plats:Samling: Ishallens parkering för avfärd kl.08:00, Anmälan senast 23 maj

INSTÄLLT pga Corona..Vi reser som vanligt med Enströms Buss. Kl. 8:00 från Trollhättan till Sara & Magnus Brenne, Nyhagens Trädgård i Berghem mellan Borås och Varberg. Det är en lantlig trädgård med mycket perenner och lökväxter, mängder av spännande buskar och träd på tillväxt, en stor köksträdgård med fruktträd, bärbuskar, upphöjda odlingsbäddar, drivbänkar och växthus. de har en liten butik där de säljer alla växter som är till salu. Det går att betala med kort. Egentillverkad keramik finns också att köpa. Här äter vi vår medhavda matsäck (Lunch ca: 13:00) Läs mer Familjen Brennes hemsida.
Vi reser vidare till Glasets Hus i Limmared där det serveras en buffé som lunch. Efter maten åker vi till Cramers handelsträdgård i Hillaröd där vi kan handla med 10 % rabatt på plantskoleväxter.
När vi handlat färdigt ska vi till en privat trädgård i Bämhult, Inger & Åke Riddekrans.De har en trädgård med flera olika barrträd som granar, enar och tallar, många lövträd som lönn, sydbok, körsbär och ett antal buskar. Mellan dessa finns utplanterade perenner av olika slag. Några stenpartier får också plats. De har en damm och en bäck, en köksträdgård och ett antal fruktträd. Busskaffe och lotteridragning har vi på hemresan på någon lämplig plats. Vi beräknas vara hemma i Trollhättan ca: kl. 19:15.
Pris för bussresa, lunchbuffé och busskaffe (kaffe och bulle) 400 kr för medlem, 500 kr för icke medlem. OBS. Anmälan är bindande efter sista anmälningsdagen som är 23 maj.

Onsdag 10 juni 2020 kl. 11.00 FÖRANMÄLAN
Trädgårdsbesök i Frändefors med guidad visning

Plats:Samling kl. 10.30 på Ishallens parkering för samtidig avfärd. OBS FÖRANMÄLAN KRÄVS Max 25 personer för minskad Coronasmittrisk.

Ulla Björk, Rönningen 810 Frändefors har en vacker och intressant trädgård, med många olika arter bl.a. pioner och judasträd. Hon har också ett växthus. Ulla är ordförande för Sällskapet Trädgårdsamatörerna Bohuslän-Dalsland. Ta med fika som vi intar i trädgården. Det som kan bli problem är om det blir för många bilar eftersom man kanske inte bör eller vill samåka. Det finns möjlighet att parkera ca 200 m från Ullas trädgård. 5 bilar får plats hos Ulla.

FÖRANMÄLAN - På grund av Corona begränsar vi antalet personer till max 25 personer. Därför kräver vi också föranmälan. Föranmälan görs till anmalan@trollhattanstradgardsforening.se eller via telefon till Roger Wiklund 0707-22 37 59 eller Ammii Asplund 0704-39 36 89. Försäkra dig om att du fått plats.

Kom bara om du känner dig frisk utan Coronaliknande symptom, Tänk på att hålla avstånd och att tvätta händer och ansikte innan och efter.
Var bor Ulla Björk? Kolla kartan för att hitta dit.

Onsdag 10 juni 2020 OBS ÄNDRAD TID kl. 17:00,FÖRANMÄLAN
Trädgårdsbesök i Frändefors med guidad visning

Plats:Samling kl. 16:30 (OBS ÄNDRAT KLOCKSLAG) på Ishallens parkering för gemensam avfärd. OBS Föranmälan krävs pga Coronahänsyn. Max 25 personer.

Ulla Björk, Rönningen 810 Frändefors har en vacker och intressant trädgård, med många olika arter bl.a. pioner och judasträd. Hon har också ett växthus. Ulla är ordförande för Sällskapet Trädgårdsamatörerna Bohuslän-Dalsland. Ta med fika som vi intar i trädgården.
Det som kan bli problem är om det blir för många bilar eftersom man kanske inte bör eller vill samåka. Det finns möjlighet att parkera ca 200 m från Ullas trädgård. 5 bilar får plats hos Ulla.

FÖRANMÄLAN - På grund av Corona begränsar vi antalet personer till max 25 personer. Därför kräver vi också föranmälan. Föranmälan görs till anmalan@trollhattanstradgardsforening.se eller via telefon till Roger Wiklund 0707-22 37 59 eller Ammii Asplund 0704-39 36 89. Försäkra dig om att du fått plats.

Kom bara om du känner dig frisk utan Coronaliknande symptom, Tänk på att hålla avstånd och att tvätta händer och ansikte innan och efter.
Var bor Ulla Björk? Kolla kartan för att hitta dit.

Onsdag 24 juni 2020 kl. 18:15.
INSTÄLLT Trädgårdsbesök i Fåfängan Långared m guidad visning

INSTÄLLT PGA FAMILJESKÄL

Eva Böhlin Andreasson, Fåfängan Långared har en mycket vacker trädgård med mycket rosor. Huset ligger på en höjd vid sjön Anten. På hemvägen kan vi besöka Anna Larsson, Västergårdens Trädgård i Bergstena. Hon odlar rosor på stora gärden som hon okulerat själv. Anna höll föredrag för oss hösten 2017. Hon har försäljning av rosor.

Söndag 28 juni 2020
Tusen Trädgårdar

År 2020 är Tusen trädgårdar den 28 juni. Om du vill visa din trädgård och anmäla din trädgård kan du göra det på Svensk trädgårds webbsida eller Trädgårdsrikets webbsida.Där kan du också läsa om vilka trädgårdar i hela Sverige som har öppen trädgård den dagen.

Torsdag 15 oktober 2020 kl. 18:30.
Årsmöte m föredrag om Rhododendronens vackra värld.

Trollhättans Missionskyrka, Klintvägen 4, Trollhättan

Efter årsmötesförhandlingar får vi lyssna till Bengt som hälsar oss välkomna till Rhododendronens vackra värld.Rhododendronplantor kommer att finnas till försäljning.

Obligatorisk anmälan till Ammii Asplund via mejl sekreterare@trollhattanstradgardsforening.se eller ring/smsa 0704-39 36 89 Lämna namn, mobilnummer och mejladress när du anmäler dig.
Du kan även anmäla dig genom att svara på detta mejl.

Begränsat antal platser. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning av Covid-19. Entré 50 kr för medlemmar och 70 kr för icke medlemmar. Vi har valt att slopa fikat och medlemslotteriet denna gång.